CD&V en Sp.a presenteren de Herentalse kiezer net als in 2006 een 'ambitieus' bestuursakkoord. Dat zou pas in januari na de installatie van de nieuwe gemeenteraad bekend gemaakt worden. Het akkoord lekte nu al uit.


Meteen kan de nieuwe oppositie haar raketten afvuren.

Speerpunt in het bestuursakkoord zijn nieuwe onderhandelingen over de mega-verkaveling Poederkot aan de Wuytsbergen. Vraag blijft hoeveel bos er blijft behouden en hoeveel van de 450 geplande woningen er kunnen komen.

Verder koopt het stadsbestuur op de Wijngaard een perceel grond dat ze aan de jeugdverenigingen ter beschikking wil stellen voor de bouw van lokalen.

Er moeten 200 bijkomende sociale koop- en huurwoningen voor alleenstaanden en eenoudergezinnen gebouwd worden.

Verder is er de realisatie van de kunstencampus in de Markgravenstraat. CD&V kraait in dat dossier van vreugde, Sp.a houdt het voorzichtig op 'investeringen in de huisvesting van de academie'.

Voor het Begijnhof wordt het masterplan gerealiseerd. Er komt een museumbeleid.

De vrijdagse markt komt opnieuw volledig in het centrum op de as Bovenrij-Grote Markt-Hofkwartier. De Zandstraat wordt op vrijdag winkel-wandelstraat van 8 tot 14 u.

Nog punten :
- Het bestuurscollege zoekt naar een definitieve oplossing van de verkeersproblemen van het AZ St.-Elisabeth door extra parking te creëren op de terreinen van Nieuwland. De stad en het OCMW starten onderhandelingen met de kerkfabriek.

- Er komt een nieuwe stadsarchivaris met erfgoed als extra taak.

- De Zandstraat wordt op vrijdag winkelwandelstraat van 8 tot 14 uur.

- Er wordt een locatie voor een nieuwe brandweerkazerne gezocht.

- Het aantal commissarissen bij de politie Neteland wordt afgebouwd en er wordt een onderzoek opgestart om camera's voor trajectcontrole te plaatsen.

- De stad investeert prioritair 13,5 tot 15 miljoen in de aanpak van de Magdalenastraat, Kapucijnenstraat, Collegestraat, Schoolstraat, Stationsstraat, Goudbloemstraat, Koppelandstraat, Nonnenstraat, Servaes Daemsstraat, Woud, Mussenblok, Brouwerijstraat en de herinrichting van het Loopke en het stadspark. Ook de huisvesting van de academie Markgravenstraat valt daaronder.

-Er komt een masterplan voor het begijnhof en een museumbeleid.

Wordt vervolgd.